top of page
Zoeken
  • Leontien van Oord

Landschappen - de fijne lijn tussen realisme en abstractie

De serene schoonheid van de natuur is een grote inspiratiebron voor mijn schilderijen. Voor het persoonlijk project in mijn eerste jaar schilderkunst aan de Academie Arendonk heb ik me dan ook gericht op het verder verkennen van het landschap en vooral op de vraag: Hoever kan je gaan in het abstraheren van een landschap? Wanneer behoudt een schilderij nog zijn herkenbaarheid als landschap? Met andere woorden, waar ligt - voor mij - de grens tussen realisme en abstractie? Met deze vragen in mijn achterhoofd, begon mijn ontdekkingstocht.


Markdal bij zonsondergang
Markdal bij zonsondergang

De wereld van suggestieve kunst: tonalisme


In mijn zoektocht naar antwoorden vond ik onder andere inspiratie in het tonalisme, een kunststroming die in de late 19e eeuw in Amerika ontstond. Hedendaagse kunstenaars, zoals David Sharpe en Dennis Roberts, weten met enkele penseelstreken de suggestie van een boom, een watertje of een paadje op te roepen. Dit fascineert mij en zette mij ertoe aan de grens tussen realisme en abstractie verder te onderzoeken.


David Sharp Dennis RobertsVerkenning met verschillende media


Experimenten met waarden, vormen, compositie, materialen en kleuren brachten me dichter bij het vinden van die fijne lijn. De basis voor mijn project was het Markdal, een prachtig natuurgebied tussen Ulvenhout en Breda. Ik begon met het verkennen van het landschap met verschillende media en technieken, zoals potloden, inkt, grijswaardenstiften en krijt. Door deze studies leerde ik de vormen en composities beter te begrijpen.


Markdal verkenningen in potlood, stift en inktNotan - harmonische vereenvoudiging in twee waarden


Na de eerste verkenning heb ik een ‘notan’ gemaakt, dit is een Japans ontwerpconcept dat streeft naar harmonie door slechts twee waarden te gebruiken: licht en donker, vaak zwart en wit. De vereenvoudigde afbeeldingen die hieruit voortkwamen, behielden nog steeds de herkenbaarheid van het landschap. Het puzzelen met stukjes papier op zoek naar een gebalanceerde compositie heeft me veel geleerd en opende nieuwe deuren van creativiteit.


Notan Markdal
De kracht van kleur


Na de voorstudies in zwart-witwas het tijd om kleur toe te voegen. Ik begon met aquarel, gevolgd door acryl- en pastelkrijtstudies, evenals een collage van knipsels uit tijdschriften. In deze werken behield ik de essentiële elementen van het landschap, waardoor ze nog steeds herkenbaar waren als het Markdal. Maar ik wilde verder gaan. Ik heb de compositie losgelaten en liet details achterwege. Wat overbleef was een nagenoeg abstract beeld, waarin kleurrijke banen en het spel van licht en donker in mijn optiek nog steeds de ziel van het landschap weerspiegelden. Deze experimenten toonden mij de kracht van kleur en kleurwaarden bij het behouden van de herkenbaarheid van het landschap.


Markdal studies in kleurHet abstracte landschap


In de laatste fase van mijn project heb ik voortgeborduurd op deze abstracte werken. Met mijn favoriete kleurenpalet van gebrande sienna, ultramarijn blauw, gele oker en titaan wit heb ik aan kleine abstracte studies gemaakt. Vereenvoudigde composities, licht en donker en subtiele kleuraccenten waren hierbij de sleutelwoorden. Ondanks het ontbreken van detail en herkenbare landschapselementen, riepen deze werken bij mij nog steeds het gevoel van een (abstract) landschap op. De grens tussen realisme en abstractie vervaagde in deze werkjes, met een serene harmonie tussen vorm en kleur.


Abstracte landschappen in natuurlijke en aardse tonenHet vinden van de fijne lijn - een persoonlijke ontdekkingsreis


Mijn streven naar vereenvoudiging van het landschap heeft me geleid naar een delicaat evenwicht tussen realisme en abstractie. Dit project heeft me waardevolle lessen geleerd, me aangemoedigd om nieuwe technieken, materialen en perspectieven te verkennen en me wederom doen beseffen dat ik mijn creatieve vrijheid mag gebruiken om vast te leggen wat ik zie en voel. Mijn inzicht in de balans tussen realisme en abstractie is verder ontwikkeld, met als resultaat aantrekkelijke abstracte beelden die misschien niet exact de werkelijkheid weerspiegelen, maar - voor mij - toch herkenbaar zijn. De fijne lijn tussen realisme en abstractie is een persoonlijke ontdekkingsreis, waarin iedere kunstenaar zijn eigen balans vindt.


Ga ook op avontuur!


Ik nodig je uit om je eigen reis te beginnen, om de wereld van het landschap te verkennen en te ontdekken waar jouw fijne lijn tussen realisme en abstractie ligt. Durf te experimenteren, te vereenvoudigen en te creëren met een open geest. Laat je inspireren door de schoonheid van de natuur en laat je penseel spreken. Wie weet welke prachtige meesterwerken er uit jouw creatieve reis zullen voortvloeien?


Veel plezier!

Leontien

10 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page