top of page
Zoeken
  • Leontien van Oord

De impressionisten in de winter - een masterstudie

Bijgewerkt op: 14 feb. 2023

Terwijl de wereld buiten bedekt is met een witte deken van sneeuw, bestudeer ik de impressionisten in de winter. Hoe gingen zij om met kleur en licht en donker, wat was hun penseelvoering en wat motiveerde hen om winterlandschappen te schilderen? Het prachtige book 'Impressionists in Winter - Effets de Neige' is een bron van informatie en bevat een uitgebreid overzicht van werken van Monet, Renoir, Pisarro, Sisley, Caillebotte en Gaugain.


Een van de meest beroemde sneeuwlandschappen is The Magpie van Monet dat ik vorig jaar heb gezien in Musée D'Orsay in Parijs. De manier waarop hij omgaat met licht en donker en een balans weet te realiseren met horizontale, vertical en diagonale lijnen is magnifiek! Het kleurenpalet dat hij heeft gebruikt voor dit werk is schitterend! Ook naar het werk Louveciennes van Pissarro kan ik blijven kijken. De manier waarop hij schaduwen weergeeft die zonlicht indiceren is fantastisch.


The Magpie Louveciennes A cart on the snowy Road at Honfleur


De impressionisten hebben zoveel prachtige sneeuwlandschappen geschilderd dat het niet eenvoudig was om er een uit te kiezen voor mijn masterstudie


De keuze van een meesterwerk

Een schilderij dat gelijk mijn aandacht trok is het prachtige werk van Monet genaamd 'A Cart on the Snowy Road at Honfleur'. De compositie, het verhaal en de verstilling en sereniteit van dit schilderij spraken me direct aan. Er is wat discussie over het jaar waarin hij dit schilderij schilderde, omdat hij het nooit heeft gedateerd. Er zijn onderzoekers die geloven dat het werk in 1876 is geschilderd. Echter, vele jaren nadat hij het had voltooid, herinnerde Monet zich dat hij het in 1865 had geschilderd. Dit wordt ondersteund door de handtekening die hij destijds gebruikte met een afgeronde 'M'. Hij gebruikte deze tot ongeveer 1866, daarna werd de 'M' spitser.


Het proces

Voordat ik aan de volledige studie begon, heb ik eerst een detail van het schilderij geschilderd om meer te weten te komen over Monet's kleurgebruik en penseelvoering. Dit onderzoek naar zijn manier van werken heeft me veel informatie gegeven voor mijn studie.Monet's palet en kleurgebruik

In het boek 'Monet by Himself' van Richard Kendall vond ik dat Monet alleen Flake White, Cadmium Yellow, Vermilion, Deep Madder, Cobalt Blue en Emerald Green gebruikte. Hij had geen aarde- of bruintinten op zijn palet, wat betekent dat hij die zelf mengde met complementaire kleuren. Ik heb dit getest door zelf kleuren te mengen om tot de de aardse tinten in zijn schilderij te komen. Echter, voor mijn studie heb ik besloten om de kleuren die ik op mijn eigen palet heb te gebruiken en voelde mij hierin gesteund door de woorden van Monet die beweert dat: "de verf die je gebruikt, niet zo interessant is. Het gaat erom te weten hoe je de kleuren moet gebruiken”. Monet heeft hiervoor zijn eigen manier ontwikkeld. Hij paste kleuren naast elkaar toe, zonder te proberen ze te mengen. Dat was mijn grootste uitdaging, omdat ik juist meng om het gewenste effect te bereiken.


Monet's penselen en penseelstreek

Het was niet eenvoudig om meer informatie te vinden over het type penselen dat Monet gebruikte en over zijn penseelvoering. Op de site www.outsidesuburbia.com ontdekte ik dat hij grote penselen met een platte filbert punt gebruikte waarmee hij kleine, flirterige penseelstreken maakte. Zijn bedoeling was vooral om het licht te vangen, meer dan de objecten die hij schilderde en die vaak zeer suggestief zijn weergegeven, iets wat ik zeer bewonder.


Het schilderij

Na de detailstudie, ben ik aan het schilderij begonnen, dat overigens geen exacte kopie zal zijn, maar mijn versie van zijn prachtige sneeuwlandschap. Het origineel meet 65 x 92 cm, maar omdat ik dat niet in huis had, heb ik gekozen voor een kleiner doek van ongeveer dezelfde verhouding. Ik heb maar weinig informatie kunnen vinden over hoe Monet zijn werken begon, dus hierin heb ik min of meer mijn eigen weg gevolgd. Allereerst heb ik een onderschildering gemaakt om de compositie juist op het doek te krijgen. Vervolgens heb ik grote vlakken gevuld, waarbij ik heb gewerkt van donker naar licht. Tot slot heb ik de details toegevoegd zoals de paard-en-wagen, de bomen en de sneeuw op de takken.


De onderschildering De masterstudy


Dit was een geweldig leuke en leerzame ervaring! Ik heb veel geleerd over de werkwijze van Monet en met name over zijn kleurgebruik. Waar ik zelf geneigd ben kleuren te mengen en penseelstreken zacht in elkaar over te laten gaan, heeft deze studie me gestimuleerd kleuren meer naast elkaar te plaatsen en penseelstreken bewuster neer te zetten. Een andere impressionist die hierin nog verder ging is Berthe Morisot, de enige dame in het gezelschap van beroemde impressionisten. Voor mijn volgende studie ga ik me verder verdiepen in haar leven en prachtige werk. Leuk als je dan weer meeleest!


Leontien


32 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page